Modify

Opened 3 years ago

Last modified 3 years ago

#17950 new defect

LuCI or UCI config not supporting HT(11n) for 5G adhoc mode

Reported by: ding.guopeng@… Owned by:
Priority: normal Milestone:
Component: luci Version: Barrier Breaker 14.07
Keywords: LuCI HT 11n adhoc Cc:

Description

Version: Barrier Breaker rc3
HW: Netgear WNDR3800

I used LuCI to config two adhoc node. The /etc/config/wireless file content was:

config wifi-device 'radio0'

option type 'mac80211'
option hwmode '11g'
option path 'pci0000:00/0000:00:11.0'
option country 'US'
option channel '6'
option txpower '17'
option htmode 'HT20'

config wifi-device 'radio1'

option type 'mac80211'
option hwmode '11a'
option path 'pci0000:00/0000:00:12.0'
option country 'US'
option txpower '17'
option channel '149'
option htmode 'HT20'

config wifi-iface

option device 'radio0'
option mode 'ap'
option encryption 'none'
option ssid 'OpenWrt88'
option network 'lan'

config wifi-iface

option device 'radio0'
option encryption 'none'
option ssid 'mesh2'
option mode 'adhoc'
option network 'mesh2'
option bssid 'AE:EF:8A:7E:31:44'

config wifi-iface

option device 'radio1'
option encryption 'none'
option ssid 'smesh'
option mode 'adhoc'
option network 'smesh'


These two nodes were placed very near. Then I used iperf to test the throughput.

The throughput of 2.4G adhoc was 50~60 mbps, but the throughput of 5G adhoc was only about 22mbps. "iw" reported that the 5G device is "no HT", but the 2.4G device was ok.

Then I changed the HTmode from 'HT20' to 'HT40'. It had no effect to 5G adhoc. But the 2.4G adhoc became unreachable from each other.

After that I used "iw" to config nodes with the same parameters. All the HT was supported. The throughput for 5G adhoc with HT40 was about 100mbps.

So it must be a problem from LuCI or UCI config system. The config system only support HT20 for 2.4G adhoc and no HT for 5G adhoc at all.

Attachments (0)

Change History (1)

comment:1 Changed 3 years ago by ding.guopeng@…

I changed hwmode from '11a' to '11na' and HTmode from 'HT20' to 'HT40+', everything looked fine.

It looks like a flawed update of ticket #17541.

Add Comment

Modify Ticket

Action
as new .
Author


E-mail address and user name can be saved in the Preferences.

 
Note: See TracTickets for help on using tickets.