Modify

Opened 3 years ago

Last modified 3 years ago

#17730 new defect

qos slows ingress traffic after reboot

Reported by: richm+openwrt@… Owned by: developers
Priority: normal Milestone: Barrier Breaker 14.07
Component: packages Version: Barrier Breaker 14.07
Keywords: qos Cc:

Description

When I reboot my Buffalo WBMR-HP-G300H with qos-scripts enabled the ingress network rate on my ADSL connection is slowed to down to between 10% and 12% of the configured ingress rate.

Running BARRIER BREAKER (14.07-rc3, r42056)

Specifically speedtest.net measures the rate as
44ms ping, 0.89 Mbps downstream, 0.85 Mbps upstream

If I log into the router console and restart qos using

/etc/init.d/qos start

then speedtest.net immediately gives the expected downstream rate

41ms ping, 6.56 Mbps downstream, 0.83 Mbps upstream.

I'm attaching qos-stat output from both "broken" and "working" qos scenarios along with the /etc/config/qos file.

Note. If I reboot with qos disabled and then I get the expected maximum download speed and similarly if qos is started after this then the expected shaped traffic is observed.

I have also observed some situations where issuing qos-stat immediately causes the router to reboot. I assume it casues an OOPs but do not have console connected to find out what is happening.

Attachments (3)

140901_qos1_broken.txt (3.1 KB) - added by richm+openwrt@… 3 years ago.
qos-stat output after reboot with slow ingress/downstream speeds
140901_qos1_working.txt (5.7 KB) - added by richm+openwrt@… 3 years ago.
qos-stat output after qos start with normal ingress/downstream speeds
qos (1.5 KB) - added by richm+openwrt@… 3 years ago.
/etc/config/qos

Download all attachments as: .zip

Change History (5)

Changed 3 years ago by richm+openwrt@…

qos-stat output after reboot with slow ingress/downstream speeds

Changed 3 years ago by richm+openwrt@…

qos-stat output after qos start with normal ingress/downstream speeds

Changed 3 years ago by richm+openwrt@…

/etc/config/qos

comment:1 follow-up: Changed 3 years ago by LipkeGu@…

im have ADSL 160000 (1,6 MB down) when im set:

  • 15645 Kbits: all Downloads will be at 150 KB/s :(
  • 156450 they are at ~1 MB/s,
  • 1564500 then i have 1,5MB/s...

it seems that the values are interpreted (luci want "kbit/s", but it seems the Qos-Scripts want "bit/s". does anyone also experince this ... miss interpretation?

comment:2 in reply to: ↑ 1 Changed 3 years ago by richm+openwrt@…

Replying to LipkeGu@…:

it seems that the values are interpreted (luci want "kbit/s", but it seems the Qos-Scripts want "bit/s". does anyone also experince this ... miss interpretation?

Everything that I have seen suggests that qos-scripts is getting things right. The wiki documentation states kbit/s, the luci configuration interfaces states kbit/s and the values that I put into /etc/config/qos translate to a speed that matches the number of kbit/s set. for download my setting is 7000kbit/s and that translates to a download speed of between 6 and 6.5 mbit/s which is consistent with what my ADSL line will provide when taking ADSL/packet overhead into account.

Add Comment

Modify Ticket

Action
as new .
Author


E-mail address and user name can be saved in the Preferences.

 
Note: See TracTickets for help on using tickets.