Modify

Opened 5 years ago

Last modified 5 years ago

#13568 new defect

[ar71xx] new batch of rb750gl fails to boot

Reported by: Damian Kaczkowski <damian.kaczkowski+openwrt@…> Owned by: developers
Priority: highest Milestone: Chaos Calmer 15.05
Component: base system Version: Trunk
Keywords: Cc:

Description

Hi.

I just got a new batch of rb750gl (SN: .../249). They fail to nand boot but they do boot from initramfs. Older boards boots the same image without any problem.

From what I already spot they come with double sized flash chip (128MiB) compared to older boards (64MiB). Also the activity led behaves differently - it doesn't blink during the activation of ethernet boot. Here is the nand bootlog of 128MiB board.

[    0.000000] bootconsole [early0] enabled
[    0.000000] CPU revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
[    0.000000] SoC: Atheros AR7242 rev 1
[    0.000000] Clocks: CPU:400.000MHz, DDR:400.000MHz, AHB:200.000MHz, Ref:5.000MHz
[    0.000000] Determined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 04000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] User-defined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 04000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[    0.000000] Zone ranges:
[    0.000000]   Normal   [mem 0x00000000-0x03ffffff]
[    0.000000] Movable zone start for each node
[    0.000000] Early memory node ranges
[    0.000000]   node   0: [mem 0x00000000-0x03ffffff]
[    0.000000] Reserving 0MB of memory at 0MB for crashkernel
[    0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[    0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 16256
[    0.000000] Kernel command line:  no-uart boot_part_size=4194304 gpio=3911 HZ=200000000 mem=64M kmac=D4:CA:6D:72:FD:C0 board=750Gr3 boot=1 mlc=3 console=ttyS0,115200 rootfstype=yaffs noinitrd
[    0.000000] PID hash table entries: 256 (order: -2, 1024 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[    0.000000] __ex_table already sorted, skipping sort
[    0.000000] Writing ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Readback ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Memory: 61336k/65536k available (2152k kernel code, 4200k reserved, 599k data, 252k init, 0k highmem)
[    0.000000] SLUB: Genslabs=9, HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[    0.000000] NR_IRQS:51
[    0.000000] Calibrating delay loop... 265.42 BogoMIPS (lpj=1327104)
[    0.080000] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.080000] Mount-cache hash table entries: 512
[    0.090000] NET: Registered protocol family 16
[    0.100000] MIPS: machine is MikroTik RouterBOARD 750GL
[    0.310000] bio: create slab <bio-0> at 0
[    0.320000] Switching to clocksource MIPS
[    0.330000] NET: Registered protocol family 2
[    0.330000] TCP established hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.330000] TCP bind hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
[    0.340000] TCP: Hash tables configured (established 512 bind 512)
[    0.340000] TCP: reno registered
[    0.350000] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.350000] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.360000] NET: Registered protocol family 1
[    0.380000] msgmni has been set to 119
[    0.380000] io scheduler noop registered
[    0.390000] io scheduler deadline registered (default)
[    0.390000] Serial: 8250/16550 driver, 1 ports, IRQ sharing disabled
[    0.420000] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a 16550A
[    0.430000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.430000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.440000] NAND flash driver for the RouterBOARD 750 version 0.1.0
[    0.450000] NAND device: Manufacturer ID: 0x98, Chip ID: 0xf1 (Toshiba NAND 128MiB 3,3V 8-bit), 128MiB, page size: 2048, OOB size: 64
[    0.460000] Scanning device for bad blocks
[    0.560000] Creating 3 MTD partitions on "NAND 128MiB 3,3V 8-bit":
[    0.560000] 0x000000000000-0x000000040000 : "booter"
[    0.570000] 0x000000040000-0x000000400000 : "kernel"
[    0.580000] 0x000000400000-0x000008000000 : "rootfs"
[    0.580000] mtd: partition "rootfs" set to be root filesystem
[    0.590000] split_squashfs: no squashfs found in "NAND 128MiB 3,3V 8-bit"
[    0.630000] switch0: Atheros AR8327 switch registered on ag71xx-mdio.0
[    1.780000] libphy: ag71xx_mdio: probed
[    1.790000] eth0: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:RGMII
[    2.340000] ag71xx ag71xx.0 eth0: connected to PHY at ag71xx-mdio.0:00 [uid=004dd033, driver=Atheros AR8216/AR8236/AR8316]
[    2.360000] TCP: cubic registered
[    2.360000] NET: Registered protocol family 17
[    2.360000] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    2.370000] yaffs: dev is 32505858 name is "mtdblock2" ro
[    2.380000] yaffs: passed flags ""
[    2.900000] VFS: Mounted root (yaffs filesystem) readonly on device 31:2.
[    2.910000] Freeing unused kernel memory: 252k freed
- preinit -
Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
[    5.340000] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
- regular preinit -
- init -
[    7.540000] eth0: link down

Please press Enter to activate this console. [    8.000000] PPP generic driver version 2.4.2
[    8.060000] tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
[    8.070000] tun: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com>
[    8.170000] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[    8.370000] NET: Registered protocol family 24
[    8.420000] nf_conntrack version 0.5.0 (962 buckets, 3848 max)
[    8.960000] xt_time: kernel timezone is -0000
[    9.110000] Netfilter messages via NETLINK v0.30.
[    9.150000] ctnetlink v0.93: registering with nfnetlink.
[    9.490000] u32 classifier
[    9.490000]     Performance counters on
[    9.490000]     input device check on
[    9.500000]     Actions configured
[    9.540000] Mirror/redirect action on
[   14.340000] device eth0.1 entered promiscuous mode
[   14.340000] device eth0 entered promiscuous mode
[   15.450000] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[   15.460000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[   15.460000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state
[   17.460000] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state

After this board just freezes.

Any hints what it could be?

Attachments (0)

Change History (2)

comment:1 Changed 5 years ago by Damian Kaczkowski <damian.kaczkowski+openwrt@…>

Forgot to mention. Tested on r36332.

comment:2 Changed 5 years ago by Damian Kaczkowski <damian.kaczkowski+openwrt@…>

All is ok as of r36884. It was probably miscompilation or something. Please close this ticket.

Add Comment

Modify Ticket

Action
as new .
Author


E-mail address and user name can be saved in the Preferences.

 
Note: See TracTickets for help on using tickets.